• Halloween 2023:
          • Halloween 2023:

          • Každoročne sa v našej škole uskutočňuje aj strašidelná akcia Halloween, kde sa všetky triedy môžu zahrať a zasúťažiť v rôznych disciplínach. Tento rok sme pre strašidielka mali dosť priestoru vo veľkej telocvični. Žiaci si všetky hry náramne užili a nakoniec získali aj sladkú odmenu. Za prípravu a organizáciu ďakujeme pani učiteľke Holendovej, deviatej triede, ale aj ostatným triednym učiteľom a pani družinárkam.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov:

          • V dňoch 16.10. a 17.10.2023 prebehlo v našej škole Testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. ročníka. Cieľom projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/ nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Naši prváci si preverili svoje pohybové predpoklady v disciplínach ako: predklon v sede s dosahovaním, opakovaná zostava s tyčou, výdrž v zhybe nadhmatom, skok do diaľky z miesta, ľah-sed, kotúľanie 3 lôpt, člnkový beh 4x10 m, vlajková naháňačka, viacstupňový vytrvalostný beh na 20m. Namerané výsledky žiakov budú zapísane do celoslovenského testovania, a boli tiež vyhodnotení vzájomným porovnaním výsledkov v rámci triedy.                            Mgr. Bartovičová

          • Šarkaniáda v ŠKD:

          • Jeseň nám do družiny priviala aj šarkany!

            Krásne októbrové počasie a dobrý vietor nám dovolili, aby sme usporiadali v ŠKD tradičnú šarkaniádu. Žiaci vytiahli staré šarkany z políc a pivníc, alebo kúpili nové a priniesli ich do družiny. Vyskúšali sme ich, a potom sme aj súťažili. Hralo sa o titul najlepšieho letca alebo letkyne!

            Pri púšťaní šarkanov sme s deťmi zažili veľa zábavy a nadšenia. Cieľom nebolo vyhrať, ale zapojiť sa a naučiť sa niečo nové. A v neposlednom rade aj príjemne stráviť voľný čas.

        • Exkurzia:
          • Exkurzia:

          • Krásne jesenné počasie si užili naši najmladší prváci, opäť spolu s tretiakmi a štvrtákmi na exkurzii v blízkom okolí.

            Najskôr sme zavítali na vrch Bradlo, kde sa týči monumentálny pamätník významnej osobnosti našich dejín – Mohyla M. R. Štefánika.

            Ďalej sme pokračovali do obce Turá Lúka. V tejto malebnej dedinke sa nachádza krásne zrekonštruovaný gazdovský dvor. Najskôr si naši žiaci popozerali celé gazdovstvo – náradie a stroje, ktoré kedysi používali pri práci na poli a tiež zvieratá, ktoré na tomto gazdovskom dvore stále zachovali. Následne prišla dlho očakávaná chvíľa, kedy sme mohli na vlastné oči vidieť ako sa kedysi priadlo na kolovrátku. Krásne pútavé slovo a tradičný dobový odev, len umocnil naše dojmy a zážitok z tohto výnimočného podujatia.

            Dozvedeli sme sa všetko od samotného pestovania ľanu a konope cez ďalšie spracovávanie – ako  je močenie, lámanie, česanie a priame spracovanie kúdele. Prácu na kolovrátku nám ukázala tetuška, ktorá si ešte pamätá dobu, keď sa po večeroch stretávali ženy aj s deťmi, ktoré im pomáhali pri pradení a spoločne si pri práci spievali, aby im práca išla lepšie od ruky. Spolu s tetuškou sme si i my zaspievali pesničku ,,Močila konope, močila“. Potom si každý z nás mohol vyskúšať tkanie na mini tkáčskych krosnách.

            Milé prekvapenie nás čakalo, keď sme vyšli na gazdovský dvor,  v podobe pohostenia domácim chlebíkom s domácim lekvárom a teplým bylinkovým čajíkom.

            No ani toto nebolo ešte všetko. Dopriali sme si aj oddych a relax na detskom ihrisku, kde sa deti do vôle vyšantili a naplnení šťastím sme sa mohli vrátiť naspäť do školy, kde nás už očakávali rodičia a pani vychovávateľky.

            p. učiteľky a p. asistentka 1., 3. a 4. triedy

        • Najkrajšia trieda:
          • Najkrajšia trieda:

          • V  tomto školskom roku je v našej škole vyhlásená súťaž „Najkrajšia trieda“. Žiaci zo ŽŠR v zastúpení piatich žiakov budú chodiť pravidelne raz do mesiaca kontrolovať čistotu a poriadok v triedach.

             Podmienky súťaže:

            - bodovanie prebieha 1x mesačne po poslednej vyučovacej hodine

            - maximálny počet získaných bodov je 10

            - výsledky bodovania budú priebežne zverejňované na nástenke na poschodí školy

            Všímajú si, či je:

            Zotretá tabuľa,

            Poriadok okolo odpadkového koša,

            Poriadok v lavici a pod lavicou,

            Výzdoba triedy (aktuálnosť násteniek),

            Zavreté skrine a vitríny

            Celkový vzhľad triedy.

             

            Na konci školského roka sa body spočítajú a trieda s najväčším počtom bodov získa odmenu.

            Prajeme veľa šťastia....

        • Zavítal k nám pesničkár Viktor:
          • Zavítal k nám pesničkár Viktor:

          • V utorok 17.10.2023 sa uskutočnilo v našej škole zaujímavé podujatie pre žiakov 1. stupňa. Zavítal k nám a potešil hlavne tých, ktorí majú blízko k spevu i tancu - hudobník a pesničkár Viktor Guľváš, ktorý nám prezentoval svoje piesne, ktoré majú nielen zabaviť, ale aj poučiť. Žiaci si spolu s ním zaspievali, zatancovali, ale aj zacvičili. Koncert sa všetkým páčil, o čom svedčil i veľký potlesk na záver.

        • Krúžková činnosť:
          • Krúžková činnosť:

          • V duchu hesla „ V zdravom tele – zdravý duch“ si žiaci prihlásení na pohybový krúžok, užili v piatok 13.10.2023 posledné teplé a  slnečné lúče na cyklotrase Horná Streda – Nové Mesto n/V. Zdatní korčuliari a poniektorí pomocou kolobežiek, zvládli veľkú časť  trasy s úsmevom na tvári.

            ved. krúžku : Mgr.Bartovičová

        • Vystúpenie pri príležitosti mesiaca úcty k starším:
          • Vystúpenie pri príležitosti mesiaca úcty k starším:

          • Každý rok na jeseň aj tohtoročne v októbri prejavujeme úctu a lásku starým rodičom a všetkým starším. Preto sme si tento rok aj mi v 2. a 3. oddelení ŠKD pripravili krátky program pre seniorov. V sobotu 7. októbra 2023 deti zarecitovali, zaspievali a zatancovali v kultúrnom dome v Hornej strede pre všetkých starých rodičov a prejavili im svoju lásku a úctu. Dúfame, že naše vystúpenie bolo príjemným spestrením a vyvolalo úsmevy na tvárach všetkých zúčastnených.

        • Malý vedec:
          • Malý vedec:

          • Každú stredu popoludní sa prihlásení žiaci z 3. a 4. ročníka na chvíľu stanú malými vedcami pod vedením pani učiteľky Jägrovej a pútavými pokusmi zisťujú ako funguje svet okolo nás. Hravým spôsobom sa pripravujú na hodiny chémie na 2. stupni a niektorí z nich možno aj na budúce povolanie.

        • Okresné kolo vo futbale:
          • Okresné kolo vo futbale:

          • Náš futbalový výber chlapcov 5. a 6. triedy sa v stredu 11.10.2023 zúčastnil okresného kola vo futbale, kde proti sebe súťažili mladší žiaci. Vo veľkej konkurencii sme na štadióne v Novom Meste nad Váhom ukázali nielen bojovné srdce, ale aj tímového ducha. V skupine sme nepostúpili do play off a v zápasoch o umiestnenie sme porazili ZŠ Beckov  a  zápas Považany -  Horná Streda v riadnom hracom čase skončil výsledkom 3:3  a na penalty sme prehrali 5:2.

            Síce sme ako tím nepostúpili do krajského kola, ale nabrali sme veľa futbalových športových skúseností.

            Našu školu reprezentovali: N. Čeliga, M. Valovič, M. Janíček, M. Markech, D. Chalás, M. Petruš, D. Pekarovič a J.Podstavek. Týmto menovaným žiakom Ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr. Viliam Žitňanský

          • Exkurzia na tému Tradícia remesla:

          • Dňa 9.10.2023 sa naši žiaci 2. ročnika zúčastnili zaujímavej a náučnej exkurzie do sklárskeho skanzenu v malebnej dedinke Valaská Belá. 

            Žiaci sa oboznámili s tradičným sklárskym remeslom, ktorého história v dedine siaha až do roku 1747. Po príchode do skanzenu nás už čakala rozpálená pec a zanietený remeselnik, ktorého práca je zároveň veľkým koníčkom - o čom nás aj presvedčil.

            Oboznámil nás, odkiaľ z prírody berieme základnú surovinu na výrobu skla. Avšak podotkol, že on pracuje výlučne z recyklovaného skla.   

            Predviedol nám ukážky fúkania, tvarovania a farbenia skla. Pred našimi očami sa zrodili fantastické sklenené suveníry - kvetinka, džbánik,vtáčik, rybka, ktoré putovali do temperačnej chladiacej pece. 

            Našich druháčikov exkurzia uchvátila a nevedeli sa už dočkať, kedy si budú môcť nádherné suveniry aj zakúpiť. 

            Domov každý priniesol zopár kúskov na pamiatku ručnej výroby sklených predmetov. Sklárske tradičné remeslo dnes nahrádza strojová výroba skla, tak si zachovajme a buďme hrdí na tých, ktorí sa tomuto nádhernému a krehkému remeslu stále venujú a vzdelávajú ďalšiu generáciu sklárov. Možno po tejto exkurzii i z našich druhákov vyrastú budúci sklári. 

            Exkurzia sa všetkým veľmi páčila a za odmenu, že vydržali počúvať rozsiahly výklad, sme sa cestou naspäť zastavili v najbližšom občerstvení - McDonald’s. 

            S úžasnými zážitkami a s plnými bruškami sme sa šťastne vrátili do školy. 

            Mgr. Ingrid Palková 

        • Pyžamová party 5. ročník:
          • Pyžamová party 5. ročník:

          • V piatok 6.10.2023 mali naši piataci premiéru- prvú party za fazuľky v jazykovej učebni. Spolu s našimi plyšovými kamarátmi sme si zaspievali a zatancovali na naše obľúbené piesne a dobre sme si pomaškrtili.

        • Exkurzia v Bojniciach 5.10.2023:
          • Exkurzia v Bojniciach 5.10.2023:

          • Mestečko Bojnice je klenotom pravekých dejín....

            Bojnice sú považované za najvzácnejšiu lokalitu sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku.

            Naši žiaci 4., 5. a 6. ročníka sa vydali do dávnych dôb histórie nášho ľudského rodu, kedy sa každý deň tvrdo zápasilo o holý život. Po zaujímavom výklade sa zabavili pri tvorivých dielničkách. Následne sme sa presunuli do zámku, kde sme sa zahrali na minulosť. Hra na minulosť je prehliadka expozície, počas ktorej slúžka Betka za pomoci starých zabudnutých kufríkov pomáha deťom odhaľovať minulosť a spoznávať bývalých majiteľov zámku.

            Exkurziu sme si všetci užili a domov sme si priniesli veľa nových informácií.

          • ŠKD a svetový deň zvierat:

          • V stredu 4. októbra 2023 sme v ŠKD privítali nových priateľov.

            Pri príležitosti svetového dňa zvierat sme si v našom školskom klube predstavili korytnačky, jašteričky, škrečka, rybičku, sliepočku a psíky, ale aj iné zvieratká. Pripomenuli sme si, že o všetky zvieratká sa treba starať a treba ich chrániť. Veríme, že deti budú zvieratá ochraňovať a učiť to aj iných.

        • ŠKD-september 2023:
          • ŠKD-september 2023:

          • Ani sme sa nenazdali a september je už za nami. Po lete sa deti opäť stretli s kamarátmi a konečne sme sa spolu mohli hrať, rozprávať a vymýšľať na školskom dvore či ihrisku.

            Prežili sme veľa radosti a tvorivosti. Vyzdobili sme si triedy a rozprávali sme sa o zážitkoch z prázdnin. Privítali sme nových prváčikov, ktorí sa nenechali zahanbiť a rovnako ako starší žiaci vyrábali úžasné jesenné výtvory.

        • Beh Terryho Foxa - výsledky:
          • Beh Terryho Foxa - výsledky:

          • Beh T. Foxa 1. stupeň ZŠ – celkové umiestnenie žiakov:

            1.miesto=Šimon Hazda,

            2.miesto=Viktória Petrášová,

            3.miesto=Sophia Osuská.

             

            DIEVČATÁ 1.stupeň ZŠ:

            1.miesto= Viktória Petrášová,

            2.miesto= Sophia Osuská,

            3.miesto= Anabell Lazarčíková.  

             

            CHLAPCI 1.stupeň ZŠ:

            1.miesto= Šimon Hazda,

            2.miesto= Damián Dvoran,

            3.miesto= Matúš Hazda. 

             

            Beh T. Foxa 2. stupeň ZŠ – celkové umiestnenie žiakov:

            1.miesto= Mário Makový,

            2.miesto= Vladyslav Holovanov,

            3.miesto= Sienna Osuská,  

             

            DIEVČATÁ 2.stupeň ZŠ:

            1.miesto= Sienna Osuská,

            2.miesto= Zara Petrášová,

            3.miesto= Kristína Markechová.  

             

            CHLAPCI 2.stupeň ZŠ:

            1.miesto= Mário Makový,

            2.miesto= Vladyslav Holovanov,

            3.miesto= Martin Markech.  

        • Beh Terryho Foxa:
          • Beh Terryho Foxa:

          •    História Behu Terryho Foxa sa viaže na životný príbeh mladého Kanaďana, ktorému bola v 18 rokoch amputovaná noha postihnutá rakovinou kosti. V bolesti a utrpení, ktoré Terry prežíval a ktoré videl u ostatných pacientov, sa zrodila túžba prekonať bezmocnosť a podniknúť niečo čo by napomohlo k boju proti tejto zákernej chorobe. Rozhodol sa bežať naprieč Kanadou a usporiadať zbierku finančných prostriedkov na výskum rakoviny. Po intenzívnom tréningu a starostlivej príprave sa 12. apríla 1980 vydal z východného pobrežia kanadskej provincie Newfoundland na trať "maratónu nádeje". Za 143 dní ubehol 5 565 km, denne absolvoval v priemere 42 km. V Thunder Bay v provincii Ontario bol nútený svoj hrdinský maratón ukončiť. Rakovina sa rozšírila do pľúc a 28. júna 1981 ešte ani nie 23-ročného Terryho premohla. Terry Fox sa zapísal do sŕdc miliónov Kanaďanov. Stal sa národným hrdinom a z jeho "maratónu nádeje" vznikla tradícia, ktorá veľmi rýchlo prenikla za hranice Kanady.

            Aj v našej škole sa každoročne  na počesť Terryho Foxa uskutočňuje symbolický beh, ktorým si pripomíname hrdinstvo mladého Kanaďana a zároveň potrebu pomoci všetkým ľuďom postihnutých zákernou chorobou - rakovinou.

            1. stupeň u nás behal v stredu 20.9.2023 cez 4. vyučovaciu hodinu a 2. stupeň behal vo štvrtok 21.9.2023 cez 6. vyučovaciu hodinu.

            Výsledky - poradia žiakov v behu T. Foxa sa sem napíšu priebežne....

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Horná Streda
      • +42132/7773175 - riaditeľ školy +42132/7773112 - ekonómka +42132/7773102 - materská škola +42132/6401592 - vedúca školskej jedálne, Školská jedáleň e-mail= sjhorna.streda@gmail.com Webová adresa - www.zssmshornastreda.sk
      • Partizánska 391 916 24 Horná Streda Slovakia
      • 36125440
      • zssmshorna.streda@gmail.com, mshorna.streda1@gmail.com .
      • www.zssmshornastreda.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje