„Fašiangy, Turíce, Veľká noc ide,
kto nemá kožúška zima mu bude.
Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem,
dajte mi slaninky, nech sa popasiem.
Fašiangy, fašiangy, fašiangové časy,
jedni pijú, druhí jedia za stolom klobásy.“
Obdobie fašiangov, to nie je len čas plesov, ale aj tradícií, ktoré sa zachovávajú i v našom okolí dodnes. Termín „mjasopust“ sa používal na našom území už v 9. storočí. V susednom Česku je tento termín používaný dodnes. Ide o vyjadrenie konca jedenia mäsa pred pôstom. Na Slovensku hovoríme „fašiangy“, odvodené z nemeckého „Fašang“. Fašiangy sa začínajú deň po Troch kráľoch (7.1.) a trvajú až do polnoci pred Popolcovou, alebo tzv. „škaredou“ stredou, ktorá je prvým dňom pôstneho obdobia, končiaceho Veľkým piatkom. Pôst zaviedla kresťanská cirkev koncom 4. storočia, ako prechodné obdobie medzi zimou a jarou. Keďže sa do štyridsiatich dní pred Veľkou nocou nepočítajú nedele, pripadá tento deň na 42. pred Veľkonočnou nedeľou. V Základnej škole s materskou školou v Hornej Strede sme pochovali basu 9.2.2016. Fotky z pochovávania basy v našej škole TU.